Voor onze meest actuele cijfers over Corona, ga naar de pagina Corona en cijfers

icoon Bestedingen

Bestedingen

Bestedingen vrijetijdssector
Trend
Verreweg de meeste bestedingen in de vrijetijdseconomie worden gedaan bij de dagjes uit. Zowel de directe als indirecte bestedingen bij dagjes uit zijn hoog. Er wordt met name veel geld uitgegeven aan vervoers- en parkeerkosten. Bij de overnachtingen gaan de hoogste bestedingen naar de hotelovernachtingen. De bestedingen aan hotelovernachtingen zijn in 2018 iets hoger dan in 2016.

Toelichting: Directe en indirecte bestedingen bij dagtochten en vakanties in Drenthe. Directe bestedingen hebben een rechtstreekse relatie met het doel, zoals uitgaven aan entree, eten, drinken, logies, etc. Indirecte bestedingen zijn o.a. souvenirs, boodschappen e.d. en komen vooral ten goede aan de lokale middenstand.

icoon Gasten

Aantal gasten

Aantal gasten
Trend
Het totale aantal gasten in Drenthe vertoont sinds 2015 een stijgende trend. Zowel het aantal gasten uit het binnenland als het aantal gasten uit het buitenland neemt jaarlijks toe.

Toelichting: Het aantal gasten in Drenthe uit binnen- en buitenland.

icoon Herkomst vakantiegangers in Drenthe

Herkomst vakantiegangers in Drenthe

Toeristische overnachtingen per land
Trend
Ruim 90% van de mensen die overnachten in Drenthe komt uit Nederland. De meeste buitenlandse vakantiegangers komen uit Duitsland. Het aantal buitenlandse toeristen neemt gestaag toe.

Toelichting: Herkomst (land) van vakantiegangers in Drenthe.

icoon Overnachtingen

Overnachtingen

Toeristische overnachtingen
Trend
De meeste overnachtingen in Drenthe vinden plaats op huisjesterreinen, zoals bungalowparken. Sinds 2015 neemt het totaal aantal overnachtingen in Drenthe toe.

Toelichting: Het aantal overnachtingen per accommodatietype in Drenthe. Huisjesterreinen zijn terreinen met (sta)caravans, bungalows, zomerhuisjes en appartementen.

icoon Werkgelegenheid

Werkgelegenheid

Werkgelegenheid vrijetijdssector
Trend
De meeste banen in de toeristische sector in Drenthe zijn te vinden in de horeca en logiesverstrekking. De totale werkgelegenheid in de toeristische sector stijgt langzaam maar gestaag.

Toelichting: De eerste grafiek geeft de verdeling van het aantal banen in de toeristische sector. De tweede grafiek geeft het aantal banen per gemeente.

werkgelegenheid per gemeente